Breien

Alles over breien en de verschillende mogelijkheden

Wat is breien?

Breien is een werkwijze om lappen textiel te maken van een doorlopend garen met behulp van twee of meer naalden. Het voordeel van breien ten opzichte van bijvoorbeeld weven, is dat de resulterende lap meteen in de juiste vorm gemaakt wordt, waardoor er geen materiaal verloren gaat.

Breien kan zowel met de hand als met machines gedaan worden. Het breien met de hand is een vorm van handwerken en wordt tegenwoordig vooral beoefend als een creatieve hobby, terwijl het in het verleden een gebruikelijke manier was om kleding te maken. In de moderne textielindustrie worden allerlei kledingstukken met breimachines gebreid.

Oorsprong van het breien

Breien is vermoedelijk ontstaan uit oudere, wijdverspreide methodes om van garen textiel te maken. De mens weeft al duizenden jaren stoffen. Voor de introductie van breien en haken deed men in verschillende culturen aan naaldbinden (van het Deense nålebinding, een neologisme uit jaren 1970). Naaldbinden lijkt op haken, met het grote verschil dat er niet met een haaknaald, maar een gewone naald gewerkt wordt en met korte stukken draad. De draad wordt met de naald door een lus gehaald, waardoor een nieuwe lus ontstaat. Enkele van de oudste vondsten van naaldgebonden textiel zijn een stukje stof uit de Syrische stad Dura Europos uit de 3e eeuw n.Chr., sandaalsokken van Egyptische Kopten uit de 4e eeuw en hoofddeksels en sjaals uit de Peruviaanse Paracas- en Nazca-culturen van tussen 300 v.Chr. en 300 n.Chr. Vermoedelijk is de techniek nog verschillende eeuwen of zelfs millennia ouder.

Breien zou in het Midden-Oosten ontstaan zijn als een adaptatie van naaldbinden, met twee breinaalden in plaats van een. De oudste voorbeelden van eigenlijk breiwerk komen uit Egypte. Men gaat ervan uit dat de gevonden kledingstukken – waaronder katoenen sokken met kleurrijke patronen – tussen de 11e en de 14e eeuw gemaakt werden.

Vanuit het Midden-Oosten verspreidde de breitechniek tijdens de hoge en late middeleeuwen naar Europa. De oudste archeologische vondst van breiwerk in Europa is een zijden kussensloop uit de late 13e eeuw, aangetroffen in het graf van een Spaanse prins. Arabieren introduceerden de techniek mogelijk in Spanje tijdens de Moorse overheersing, of Spanjaarden maakten kennis met breien tijdens de kruistochten.

Terwijl naaldbinden goed gaat met korte stukjes draad, zijn er om te breien langere stukken garen nodig. De uitvinding van het spinnewiel om garen te spinnen, dat vermoedelijk in de 11e eeuw in Azië en het Midden-Oosten opkwam en niet veel later in Europa zou opduiken, was daarom een belangrijke stap vooruit ten opzichte van spinnen met een steen of spintol.

In combinatie met een groepsbezoek!

Naast een hartstikke leuke excursie kunt u tegen hele interessante prijzen shoppen.

Op dit moment zijn we gesloten voor groepsbezoeken.

Groepsbezoeken zijn, vanwege de voorbereidingen die we moeten treffen, alleen op afspraak mogelijk. Als u dit soort bezoekjes voor uw gezelschap organiseert en u zou graag eerst zelf eens een kijkje komen nemen, dan is dat uiteraard mogelijk. Neemt u in dat geval even contact met ons op om een afspraak te maken.

Afhankelijk van de grootte van de bezoekende groep duurt de gehele excursie ongeveer twee tot twee-en-half uur. De ontvangst, het welkomstwoord en de uitleg krijgt u allen gezamelijk. De rondleiding door De Breierij en het bezoeken van de winkel gebeurt in kleinere groepjes.

Meer over het groepsuitje