Leer breien volgens een simpel stappenplan. Het is niet zoals er met grote machines gebreid wordt, maar zoals je het thuis als hobbyist kunt doen.

Volg dit stappenplan en voor je het weet kun je breien.

Stap 1

Wat heb je nodig

  • Breiwol
  • Breigaren
  • Breipatroon

Om te beginnen heb je breinaalden en breiwol nodig. Wanneer je begint met breien kun je het beste beginnen met een niet al te dunne draad. Begin ook niet direct met een hele dure bol wol, je eerste breiwerk zal niet direct je beste breiwerk worden.

Breipatroon voor beginners
Zoek een lekker makkelijk patroon om mee te beginnen.

Of het nu voor je eigen kinderen is, voor je kleinkinderen of die van de buurvrouw, handgemaakte babymutsjes of baby sokjes worden altijd op prijs gesteld. Klik hier voor de leukste gratis breipatroontjes die er op het web te vinden zijn.

Ook erg leuk om mee te binnen zijn een paar pannenlappen, lekker snel klaar.

Stap 2

Steken opzetten
Je begint je breiwerk met twee breipennen en een bolletje wol. Het eerste wat je moet leren is het opzetten van de steken. Dat wil zeggen je moet er voor zorgen dat er steken op je breinaald komen.

Bekijk hier een video (link naar Youtube)

Stap 3

Breien
Wanneer je de steken hebt opgezet kun je je eerste pen gaan breien. Dat wil zeggen je zorgt ervoor dat alle steken die nu op de ene breinaald staan op de andere breinaald terecht komen, op een manier die er voor zorgt dat je breiwerk een klein stukje langer wordt. Dan heb je, zoals dat heet een pen, of een naald gebreid.

Rechte steken breien
De steek die je nu als eerste gaat breien heet een rechte steek. Klik hier voor een video: Rechte steken breien

Averechte steken breien
Heb je de smaak te pakken gekregen en kun je rechte steken breien, dan kun je de averechte steek gaan leren. Meestal wordt de averechte steek gebruikt voor de achterkant van een breiwerk. Klik hier voor een video.

En wanneer je ook de averechte steek onder de knie hebt, kun je de rechte en averechte steek gaan combineren, dat heet dan de tricotsteek.

Stap 4

Afkanten
Wanneer je breiwerk af is, moet je het gaan afkanten. Zou je dat niet doen, dan rafelt je breiwerk uit elkaar wanneer je de steken van de pennen haalt. Bekijk hier de video over breiwerk afkanten.

Stap 5

In elkaar zetten
Als laatste moet je in de meeste gevallen je breiwerk nog in elkaar naaien. Dit wordt soms mazen of grafting genoemd. Meestal gebruik je de wol waarmee je hebt gebreid ook voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Dan zie je er het minste van. Je gebruikt hiervoor een naald met een groot oog, een borduurnaald of een stopnaald en naait (maast) je breiwerk aan elkaar.

Voor je je breiwerk in elkaar naait is het bijna altijd mooier om het eerst te blocken. Dat zorgt er voor dat je breiwerk er mooier uit gaar zien en dat je het makkelijker in elkaar kunt zetten.

Klik hier om te zien hoe je je breiwerk het mooiste in elkaar kunt zetten: Breiwerk in elkaar zetten.